Wednesday 17 June 2020

Gremo mi na svoje - stanovanjski kredit


Gremo ni na svoje - stanovanjski kredit

Potem, ko sva se odločila, da greva v nakup nepremičnine in se rešiva najemnine, sva šla v iskalno akcijo. Na eni strani v lov za informacijami o kreditu, na drugi strani pa v lov za novim domom. Oboje je potekalo nekako vzporedno. Seveda bi si najbolj želela nove hiše ali prenove stare, ampak nakup parcele in gradnjo novega doma sva iz seznama črtala že v samem začetku, saj sva želela ohraniti svoj mesečni strošek približno takšen, kot bi naju stala najemnina - okrog 600€. Tako so nam ostala na voljo le stanovanja in stare hiške.

*1. del lahko prebereš TUKAJ*

SPLETNI KALKULATORJI

Na skoraj vsaki spletni strani banke je kalkulator, kjer lahko izračunaš okviren znesek kredita oz. mesečnega obroka. Tako sva s pomočjo teh kalkulatorjev najprej preverila koliko kredita dobiva, če želiva imeti mesečni obrok cca 500-600€. Želela sva fiksno obrestno mero, glede dobe odplačevanja pa nama je bilo le-to pogojeno predvsem s tem, kakšno nepremičnino bi dobila in kakšno bi bilo razmerje med končnim zneskom kredita in leti odplačevanja. 

PADEC NA REALNA TLA

Ko kontaktiraš banke pa padeš na realna tla in ugotoviš, da v resnici sploh nič ne veš. Informacije so na spletnih straneh večine bank zelo pomanjkljive ali dobro skrite, zato šele po prvih par klicih na različne banke, dobiš neko sliko:

- banka ti ne da 100% kredita, kar pomeni, da moraš imeti prihranjenega že kar nekaj denarja (trenutno med 20-30% vrednosti nepremičnine) ali pa moraš imeti še kakšno nepremičnino, ki jo boš dal pod hipoteko, pomoč staršev,... o dodatnih možnostih se nisva ravno pozanimala, ker sva na začetku želela zadevo izpeljati brez vpletanja drugih oseb. Pri novogradnjah je malo drugače, kot pri nakupu starih nepremičnin, zato glede tega nimam podatka.

- tržna cena stanovanja ni nujno enaka vrednosti stanovanja. Banka ti ne da 70-80% cene, ki ti jo postavi prodajalec, ampak cene, ki jo postavi cenilec. Ta cena je lahko nižja od tržne, kar pomeni, da potrebuješ še več lastnih sredstev.

- jaz trenutno ne morem dobiti kredita, ker sem s.p. manj kot 1 celo koledarsko leto, po tem pa odvisno od prihodkov.

- če imaš 1 otroka, mora tistemu, ki vzame kredit, mesečno od plače ostati na računu okrog 940€ in ker jaz ne morem dobiti kredita, obroka 600€ na mesec sploh ne moreva dobiti. Zanimivo pa je, da se je naša kreditna sposobnost od banke do banke spreminjala. Če imaš več otrok, ti mora od mesečne plače ostati še več denarja. 

- korona je zadevo še poslabšala. Spremembe glede pogojev so se psreminjale iz danes na jutri. Če je imela ena banka najprej pogoj 20% lastnih sredstev, je naslednji dan imela že 30%. Tako nama je na koncu ostalo le še nekaj bank v ožjem izboru, saj nisva imela prihranjenih niti 20% sredstev, kaj šele 30%! 

Gremo mi na svoje - stanovanjski kredit

Če sva na začetku gledala stanovanja in hiške do 180.000€, sva potem prišla le na stanovanja do 130.000€, saj normalne hiške za ta denar nisva našla. Višino kredita, ki bi ga vzela, nam je na koncu pogojevala prav višina pologa. Kako dobiti stanovanje za 130.000€ v Ljubljani ali v okolici, je pa že druga pesem. 

Ugotovila sva, da kredit dobiva, pojavilo se je vprašanje,
KJE DOBITI DENAR ZA POLOG?

Nekaj sva imela že prihranjenega (kolikor se sploh da prihraniti ob plačevanju najemnine). Ker nisva želela vpletati drugih oseb, sva razmišljala o različnih rešitvah in ena izmed njih je bil tudi potrošniški kredit. Tudi pri potrošniških kreditih so velike razlike. Na nekaterih bankah bi brez večjih težav lahko dobila zraven še potrošniški kredit, na drugih pa bi lahko potrošniški kredit dobila šele kasneje... Potrošniški kredit ima tudi višje obresti in bi ga kar pošteno preplačala. Na veliko srečo (in tudi malo mi je nerodno zaradi tega, saj nisem želela drugih vleči v to) sva dobila možnost, da si del, ki nama je manjkal, sposodiva od družine in namesto banki vračava njim.

DODATNI STROŠKI

Po vsem tem pa moraš imeti v mislih, da najverjetneje potrebuješ še denar za dodatne stroške odobritve kredita, stroški nepremičninskega posredovanja, stroški najema kombija ob selitvi, stroški nakupa morebitne opreme, ipd...

*konec 2. dela*
Nadaljuj na 3. del TUKAJ

Imaš tudi ti izkušnjo s krediti? Sem kaj pozabila omeniti? Zapiši spodaj v komentar. :)
SHARE:

No comments

Post a Comment

Share your thoughts:

Blogger Template Created by pipdig